ODOTTAVAT KATSEET KEVÄÄSEEN
Ja valkeus tuli
Vuodenvaihteen molemmin puolin katselin Suomen Kuopiossa Sankaripuiston morsiusangervojen muodonmuutoksia. Ehkä tämä ei kuvasta todellista metamorfoosia, mutta melkoista muutosta kylläkin. Viime vuoden loppupuolella morsiusangervojen rennot, kaareutuvat oksat olivat pelkät tummanpuhuvat rangot. Sitten oksille satoi ensilumi, joka kukitti ne lumikukkasilla, yhtä kauniilla kuin konsanaan kesällä. Lumisateiden jatkuessa oksat vaipuivat kinosten alle. Silti näkymä oli kuvauksellisen kaunis, kuten voitte kuvasta todeta.
Lue, kirjoita, elä
Lyhyt yliopistokurssi tammikuussa lisäsi taas kerran syttyjä kirjoittamiseen. Innostavan opettajan välittämä oivallus: Laji on vain kaapu, johon teksti pukeutuu loppuvaiheessa, sai minut etsimään tekstipinosta nykäsyjen kaavun. Kirjoittaja kohtaa tutkimusten mukaan ainakin seitsemän erityyppistä estettä kirjoittamisen aloittamiseen, mutta jos harjoittaa luovaa eteenpäin kaatumista, saattaa päästä vireeseen.
Pohjolan leijona
Nykyään niin muodikas idolien, esikuvien ja tähtien luominen ei ole mikään viime vuosikymmenien ilmiö. Ihmispalvontaa on harjoitettu aikojen alusta lähtien. Kansojen johtajat: faaraot, tsaarit, kuninkaat ja muut despootit ovat aina olleet palvonnan kohteina. Yksi mielenkiintoisimmista on kultti, joka luotiin Kustaa II Adolfin ympärille. Se sai henkilöpalvonnan hysteeriset piirteet.
Helsingin yliopiston historian dosentti Mirkka Lappalaisen mukaan Kustaa II Adolfin palvonta 1600-luvulla oli Ruotsin historian ensimmäinen suuri julkinen spektaakkeli. Tämän hovin ympäröimän instituution ”tuotteistamista” pönkitettiin muotokuvilla, painokuvilla ja tarinoilla. Kuningas kävi sotia kaitselmuksen johdattamana, jopa kanuunan kuula muutti yliluonnollisesti suuntaansa hänen kohdallaan Riian piirityksen yhteydessä.
Kustaa II Adolfin myytti kolmikymmenvuotisen sodan sankarikuninkaana oli niin suuri, että se tuntuu hautaavan alleen koko aikakauden. Kuninkaan kaatumisen jälkeen, vuonna 1632 Lȕtzenin taistelussa, myytin rehottaminen vain jatkui. Hautajaisrunoissa ja ruumissaarnoissa hänet nostettiin marttyyrien joukkoon. Myytti kuninkaasta, joka pelasti protestantit eli historiankirjoituksessa kolmesataa vuotta. Enteet ja ihmeet, politiikka ja propaganda sulautuivat 1600-luvun maailmassa toisiinsa.
Demokratia vai ei
Winston Churchill on sanonut:” Venäjä on ongelman sisällä oleva mysteeri käärittynä arvoitukseen.”
Viime aikoina on kovasti kritisoitu venäläisiä arvoja muistamatta, että Venäjä toimii juuri niin kuin on aina toiminut. Venäläiset eivät ole koskaan kuuluneet latinalaisen maailman piiriin, heillä on sisäänrakennettu mekanismi kulkea omia polkujaan. Voimissaan ovat edelleen yksinvaltius ja johtajan kunnioitus. Myös uskonnollisilla eroilla ja arvoilla on suuri merkitys ortodoksisen Venäjän ja katollisen maailman välillä, kielellisistä eroista puhumattakaan.
Kulttuurien välisissä yhteentörmäyksissä, koski se sitten venäläisiä tai islamilaisia, on perustavaa laatua oleva ongelma: Nämä toiset eivät ajattele niin kuin me ajattelemme, että heidän tulisi ajatella.
Neuvostoliiton hajottua Suomessa puhuttiin, että nyt maantiede muuttuu. Ilmeisesti unohdettiin sellainen käsite kuin geopolitiikka. Myös länsimainen poliittinen eliitti uskoi tai ainakin toivoi, että Venäjällä alkaisi demokraattinen kehitys kommunistisen talousjärjestelmän muututtua kapitalistiseksi. Seurasi kymmenen vuotta sekasorron aikaa, jonka Putin taltutti ja pani maan järjestykseen venäläisen mallin mukaan.
Kun Hannes Kolehmainen juoksi Tukholman olympialaisissa 1912 Suomen maailman kartalle, olisi hänen kannattanut katsoa tarkemmin mihin kohtaan hän sen juoksee.
Varhaisimmat maininnat 1200-luvulta
Sana demokratia on peräisin antiikin kreikkalaisesta dēmokratia (δημοκρατία) -sanasta, jolla nykyaikana tarkoitetaan tavallisesti kansanvaltaa. Alkuperäisesti dēmos ei kuitenkaan tarkoittanut koko kansaa vaan tietyllä alueella elävää köyhälistöä, Aristoteleen Politiikka (1279). Vasta myöhemmin se on siirtynyt merkitsemään yleensä alueen syntyperäisten asukkaiden muodostamaa yhteisöä.
Meidän aikanamme sana demokratia on tullut niin täyteen myönteissävyisiä sivumerkityksiä, että miltei mitä tahansa hallitustapaa on kutsuttu demokraattiseksi: esimerkiksi Iso-Britannian, Alankomaiden, Belgian ja Skandinavian maiden monarkioita, Yhdysvaltojen, Meksikon ja latinalaisamerikkalaisten maiden kaltaisia tasavaltoja sekä Neuvostoliiton ja Kiinan kansantasavallan kaltaisia kommunistivaltioita.
Trollit käyttävät hyväkseen sananvapautta
”Mitähän eroa on pietarilaisella trollitehtaalla ja suomalaisella viestintätoimistolla”, pohti hän. Pääministerin mukaan avoimessa yhteiskunnassa valtiojohdon esiintyminen sosiaalisessa mediassa, on tehokkain tapa toimia trolleja vastaan, toisin sanoen yksi suomalainen trolli vastaa kymmentä venäläistä trollia,
Puhutaan hybridisodasta ja informaatiosodasta. Mitä muuta kylmäsota oli kuin yhtä hybridi- ja informaatiosotaa? Lukuisat radioasemat lähettivät koko ajan amerikkalaista propagandaa Euroopan itärajalta rautaesiripun taakse. Radio Liberty suuntasi ohjelmansa Neuvostoliitoon ja Free Europe lähetti ohjelmaa Itä-Euroopan satelliittivaltioihin. Radioasemat kuuluivat CIA:n psykologisen sodankäynnin välineisiin (Tim Weiner: CIA:n historia). Nykyään informaatiosodassa välineet ovat vain lisääntyneet ja monipuolistuneet. (Petteri Järvinen: NSA; Näin meitä seurataan.)
Muoaliman Navan Matalikko
Luonnonvesien ympäröimän Kuopion uudistetulle ”kaaheen laakeelle” torille rakennetaan kesällä kalastuspaikka. Puuveneen pohjassa olevasta pienestä reiästä voi pilkkiä torin alla olevasta tankista kirjolohia. ”Stressaantuneita lohia”, arvelee Kuopion yliopiston vesibiologian apulaisprofessori Anssi Vainikka ja pitää hanketta eettisesti ja eläinsuojelullisesti arveluttavana. Rakennusluvan saanut ravintolayrittäjä haluaa tarjota ihmisille elämyksiä. Kuopion kaupunki on hankkeessa mukana, mutta kulttuurihistoriallisen museon mielestä hanke ei istu torille. Saa nähdä ketkä istuvat kesällä veneessä keskellä toria pilkillä!