Nykäsyjä

9.1.2020

KIVIKOVA KOHTALO Tämän kovan kirjoituksen lähteenä on Teemu Keskisarjan teos, Aleksis Kiven Elämäntarina, Saapasnahkatorni, josta olen poiminut kaksi henkilökuvaa ja ”Kiusaajan vihapuheita”. Ensimmäinen suomenkielinen kirjailija Tuota ammattinimikettä ei vielä ollut olemassakaan, kun Aleksis Kiven Seitsemän veljestä romaani syntyi. Kirjallisuudesta käytettiin lue lisää »

14.11.2019

AJATUSVIRTAA Aikansa sitäkin ja sitten taas ei Luin, että pitää saada hyvää happea, jotta löytää itsensä eksistentiaalisesti, tai siis aidon vapaasti tietoisuuden uudella tasolla. Tuuli kuljetti järveltä saasteista vapaata happea, ja uuvuttavan risusavotan jälkeen päätin löytää itseni. Olen jo pitkään lue lisää »

14.3.2018

SUURET SUKUPUUTTOAALLOT Kun katselee Espanjan kauppahallien kala- ja äyriäislajeja, niissä voi havaita monia ikiaikaisia muotoja. Arviolta viisi miljardia vuotta sitten alkoi maapallon eliökunnan kehittyminen. Kaikki elävät olennot polveutuvat samasta yksisoluisesta kantamuodosta, josta evoluutio on kehittänyt monimuotoisen elämän kirjon. Muinaisista eliöistä lue lisää »

29.1.2018

MAASTA TOISEEN Matkustaminen Espanjan ja Suomen välillä vuodenvaihteessa, on saanut minut pohtimaan kahden erilaisen kulttuurin äänestyskäyttäytymistä ja vallankäyttöä. Barcelonan kahinat ja Suomen rauhalliset presidentinvaalit ovat ääripäitä kansalaisten reaktioissa. Suomessa vaalit olivat tosin kilpajuoksu, jonka voittaja oli etukäteen tiedossa. Espanjassa käytettiin lue lisää »

14.11.2017

LA NIEBLA DEL MAR EN EL SOL _ MERISUMUA AURINGOSSA                               Espanja on erilainen maa ilmastoineen ja ihmisineen. Yli kaksikymmentä vuotta jokaiseen vuoteeni on kuulunut kolme kesää, ensimmäinen ja kolmas Costa Blancalla, missä myös opetan akvarellia ja kirjoitan. Suomen kesää ei lue lisää »

1.3.2017

SUOMIKUVIA JA HIPPUSIA HISTORIASTA Eri sukupolvet katsovat asioita eri näkökulmista Me suomalaiset haluamme kokea yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä omista saavutuksistamme, ja onhan siihen ollut monta kertaa aihettakin lyhyen historiamme aikana. Haluamme tuntea olevamme aivan erityinen kansa tällä Telluksella. Maamme juhlavuoteen liittyen lue lisää »

14.11.2016

VEDEN JA MAAN TARINOITA Valencian vaelluksella Kävimme Valencian Mercat Centralissa tutustumassa kauppahallin tarjontaan. El Mercado Central de la ciudad de Valencia on modernin rakennustaiteen luomus vuodelta 1914. Katseeni eksyi pyöreästä kattoikkunasta alas eri tavalla esteettisiin mereneläviin. Mariscoja toinen toistaan kummallisempia lue lisää »

26.9.2016

KAUNIITA JA RUMIA Kesän suloa Suomen kesä on ohi, mutta Espanjassa lämpöä ilmeisesti riittää joulukuuhun asti, koska merivesi on mahtava lämpövarasto kuuman kesän jälkeen. Sankareita… Askeleeni suuntautuvat lähes päivittäin Sankaripuiston halki. Näin syyskesällä se on kauneimmillaan. Kuopion Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston kokouksessa lue lisää »

20.3.2016

KIMURANTEIKSI JÄÄTYNEET SUHTEET Kaikki keikuttavat venettä Sanotaan, että samassa EU-veneessä ollaan, mutta pitääkö se paikkansa. Näyttää siltä, että monissa veneissä soudetaan, ja muutamat niistä ovat uppoamaisillaan. Maanosamme kannalta oli varsin mielenkiintoista, että UK:n ja EU:n eliitit pohtivat pääministeri David Cameronin lue lisää »

14.1.2016

VAPAUDEN KAIPUU Mitä onni on Maailmalla levitellään edelleen onnellisuudenoppeja, joita amerikkalaiset ”puppugeneraattorit” syytävät. Konsulttifilosofit saarnaavat perusteetonta hyvän fiiliksen politiikkaa, jolla saadaan aikaan vain vääristyneitä onnenodotuksia ja turhan nauramista, käkätystä jokaiselle ääneen lausutulle kommentille. ”Unohda tällaisten oppien omaksuminen ja ole oman lue lisää »
« Sivu 1, 2 »