Kirjat

Merenelävä
Merenelävä

Kirja on aina lahja. Kirjoittajan lahja lukijalle, jolle hän paljastaa jotain itsestään, jotkut enemmän toiset vähemmän. Aika on opettanut, että virkistävä iltalukukokemus voi olla todella miellyttävä vain, jos se ei ole fyysisesti rasittava. Kirjan teksti ei saa olla liian pientä fonttia, eikä kirjan paino liian suuri.
Kustantajat ovat tehneet kaunokirjallisuuden tuotteista halpoja ja lyhytikäisiä. Tämä on itseään ruokkiva ilmiö. Koska tekstitarjontaa on runsaasti, kirjan ikä lyhenee koko ajan. Vain kustannustehokkuus ja määrä lisäävät tuottoa. Tämä ei tietenkään koske kaikkia teoksia.

2021

KORONAN VUONNA

KORONAN VUONNA 2020

 

Etukansi -AkvaRiimi

Lukijalle ja näkijälle

 

 

 

 

 

 

 

Dia1NYKÄSYJÄ – 2014
NYKÄSYJÄ on kokoelma lyhytproosaa, jota on julkaistu viidentoista vuoden aikana eri medioissa Suomessa ja ulkosuomalaisten lehdissä Espanjassa.

Nykäisyt ovat ajankuvia, jotka ovat syntyneet kirjoittajan kokemuksista ja näkemyksistä eri aikoina ja erilaisissa kulttuuriympäristöissä pitempiaikaisen ulkomailla olon tuloksena. Ne liittyvät suurelta osin Espanjaan, mutta Suomi on kuitenkin niiden kotimaa, joka on jokaisen ulkosuomalaisenkin mielessä.

Lukijakommentti

 

Ihastuttava kirja teksteineen, kuvineen. Upeat. On sisältöä, ajateltavaa, miellyttävää luettavaa milloin vain. Hallittu, hieno kuvitus, arvokas, sopivan kokoinen ottaa mukaan tarvittaessa. Pidän kovasti ja luen usein, FM.


Hymykuoppa ja kyynelKirjan ulkoasulla on merkitystä, koska se on esine. Sitä voi pidellä käsissään, eikä lukunautintoa pilaa digitaalisista laitteista säteilevä sininen valo, joka rasittaa näköaistia.

Hymykuoppa & Kyynel 2012

Kuvitettu runokirja on kokoelma runoja, jotka koskettavat; itkettävät ja naurattavat kyynelten lomassa. Kirjoittaja lähestyy aiheitaan hyvin suorasukaisesti, silti hän jättää tilaa myös lukijan pohdiskelulle. Kirjan sisältöön ovat vaikuttaneet kaksi suomen kielen maisteria sekä valtakunnallisesti tunnettu kuvataiteilija.
Kirsi-Marja Myöhänen on opiskellut luovaa kirjoittamista Jyväskylän yliopistossa. Hän on myös kuvittanut ja taittanut kirjan. MaKuRa on pieni kustantaja, mutta sen kustannustoimittaja on kriittinen ja kyseenalaistava. Hän omaa myös laajan historiallisen ja yhteiskunnallisen tietämyksen sekä lukeneisuuden.

 

Enkeli Avan olkapäällä 2008

Kirja tarjoaa lukijalle totta ja taikaa. Se kertoo mukaansa tempaavasti arkisista ja yllättävistä tapahtumista Espanjassa ja Suomessa. Kolme kesää vuodessa luo vaihtelua ja värikkyyttä Avan elämään. Kirjan taittaminen ja kuvittaminen on osa kirjoittajan kokonaisvaltaista intentiota.

Lukijoiden kommentteja

 • Ihana, ihana kirja! Todella mielenkiintoisesti ja jännitteellä tehty teksti. Paikat – kylät, kaupungit, museot, kirkot – pystyin kyllä silmissäni näkemään ja tuntemaan tunnelmat ja tuoksut. Kuvitus oli hyvä, herkkäkin. Kannet ihanat!
  Graafinen suunnittelija, nainen
 • Onnittelut. Se on hyvä teos. Rakenne toimii, hyvä tyyli. Rikasta kieltä. Pidin kovin. Ylimetsänhoitaja, mies
 • Minusta kirjasi oli lumoava. Kerronta toimii monella tasolla. Itse arvostan kirjoja, jotka tarjoavat lukijalle muutakin kuin pelkän tekstin, sanoman (kirjoittajan luoman illuusion), joka löytyy rivien välistä.
  Koulutussihteeri, uku, nainen
 • Kirja sopiii sekä aikuisille, että lapsille. Lapsi tarvitsee suojelua ja aikuinen varjelusta elämän taipaleella. FM, lukion rehtori, nainen
 • Suojelusenkeli antoi avaruutta helppolukuiselle kirjalle, joka toimisi myös matkaoppaana. Päätoimittaja, mies
 • Teksti soljuu, mukava lukea. Siinä on arkea ja mystiikkaa sopivasti – monta tasoa, kulttuuria ja tietoa. Enkeli ok.
 •  Asiakassihteeri, nainen
 • Oli ihastuttava lukea ja ennen kaikkea katsoa. Täytyy sanoa, että se on aikamoinen. Toimittaja, nainen

 

elä elä -kirja 2007

seurailee lennä lennä -kirjan 2006 teemoja ja tapahtumia seuraavana vuonna. Valokuvitetut runokirjat eivät kaipaa toisiaan, mutta täydentävät sulkeutuvaa ympyrää.

 

 

Kytö etu_verkkokuvan ja tekstin yhdistämiseen sekä kirjoittajakoulutus antavat syttyjä kuvataiteilijaminälle, jolla on myös digitaalisia taitoja. On iso ilo tehdä kirjoja kokonaan itse.
Kirjoissa liikutaan Espanjan mantereella ja Gran Canarian saarella sekä Suomen Kuopiossa ja Helsingissä ja sillä välillä kolmen sukupolven tunnelmissa ja tapahtumissa.