14.11.2016

VEDEN JA MAAN TARINOITA

Museo 1

Valencian vaelluksella

Kävimme Valencian Mercat Centralissa tutustumassa kauppahallin tarjontaan. El Mercado Central de la ciudad de Valencia on modernin rakennustaiteen luomus vuodelta 1914. Katseeni eksyi pyöreästä kattoikkunasta alas eri tavalla esteettisiin mereneläviin. Mariscoja toinen toistaan kummallisempia lojui kasoittain myyntipöydillä.

Kiertelimme myös Valencian rakennustaiteen temppeleissä. Museum i Oceanográficissa parasta oli delfiinien esitys, varsinkin kolmen delfiinin osastolla suoritetut pystykierteet. Museo de las Ciencias Principe Felicessa voimakkaimmin mieleeni jäi jäljitelmä muinaisen eläimen päästä.

Päivämatkat Valenciassa olivat pitkiä, koska hotellimme oli kaukana vanhasta keskustasta. Kellon tuntiviisari ehti pyörähtää täyden ympyrän parina päivänä jaloittelun aikana. Teki mieli välillä silkasta kengät jalasta, kuten eräs vaeltaja oli jo ehtinyt tehdä. Minne lienee kadonnut ilman kenkiä. 

Museo 2

Muinoin

Jo 30 – 20’000 vuotta sitten muinaiset ihmiset vaelsivat Beringin salmen kautta Pohjois-Amerikan mantereelle ja kulkeutuivat vuosituhansien aikana Etelä-Amerikan kärkeen saakka. Todennäköisesti ainakin myös viikingit, portugalilaiset, islantilaiset kalastajat ja Aasiasta lähteneet merenkulkijat olivat käyneet jo paljon ennen Kolumbusta Amerikan mantereella. Näistä varhaisemmista käynneistä on löytynyt ja löytyy todisteita koko ajan.

 

Marisco 1

Trollausta Espanjasta

Kylmän sodan aikana Yhdysvallat alkoi etsiä Euroopasta sopivia paikkoja voimakkaiden lyhytaaltoasemien rakentamiseen, ja läntisen propagandan lähettämiseksi sosialistisiin maihin niiden omalla äidinkielellä. Vuonna 1958 Yhdysvallat osti 33 hehtaaria maata Espanjan Costa Bravalta Gironan lähistöltä. Alueelle rakennettiin toimitiloja ja peräti 13 mahtavaa antennia, joista korkeimmat ulottuivat yli 170 metrin korkeuteen. Tämä radioasema, Radio Liberty, oli suuri menestys, ja Neuvostoliitto yritti padota lähetyksiä laajamittaisella radiohäirinnällä.

Krimillä loma-asuntoonsa elokuussa 1991 arestiin laitetun presidentti Mihail Gorbatsovin kerrotaan sanoneen, että hän sai tietoja ulkopuolisesta maailmasta vain pienestä radiovastaanottimesta kuunnellessaan Radio Libertyn ohjelmia.

Viimeiset ohjelmat lähetettiin vielä vuonna 2001, kymmenen vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Radioaseman mahtava antennifarmi räjäytettiin 2006 ja metalliromu kuljetettiin kierrätykseen. Myös betoniset perustukset räjäytettiin ja kaikki elektroniset laitteet, generaattorit ja polttoainevarastot purettiin.

Amerikkalaisten tukikohdat

Vuonna 1953 Yhdysvallat ja Espanja sopivat amerikkalaisten sotilastukikohtien perustamisesta maahan. Laivastotukikohta rakennettiin lähelle Cadizia Rotaan ja kolme lentotukikohtaa sijoitettiin Morón de la Fronteraan (Sevillasta kaakkoon), Torrejóniin (lähellä Madridia) ja Zaragosaan. 1990-luvun alkupuolella, amerikkalaiset luovuttivat Torrejónin ja Zaragozan Espanjan ilmavoimille. Sen sijaan Andalusiassa sijaitsevat tukikohdat Rota ja Morón jäivät edelleen USA:n käyttöön.

Unohtuneet

Yhden miehen vallankumous

Harvoin jos koskaan missään maassa yksi mies on tehnyt onnistuneen vallankumouksen ilman minkään poliittisen puolueen tai muunkaan ryhmittymän tukea. Donald Trump teki sen Amerikan presidentin vaaleissa. Hän voitti vastustajansa, joka edusti Washingtonin establishmentia ja puoluepoliittista eliittiä.

Vaalituloksen selvittyä hän pohti: ”Kuinkahan clintonilainen Eurooppa selviää USA:n presidentinvaalin tuloksesta.”